Co dobrze jest wiedzieć o kuchni wietnamskiej? Co zjesz w barze wietnamskim w Warszawie?

Co dobrze jest wiedzieć o kuchni wietnamskiej? Co zjesz w barze wietnamskim w Warszawie?
W dzisiejszych czasach w Warszawie można znaleźć mnóstwo barów wietnamskich. Kuchnia wietnamska zyskuje wielu miłośników, mimo to, że przegrywa z daniami chińskimi i japońskimi. O czym koniecznie warto wiedzieć odnośnie kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Wpis powstał dzięki uprzejmości baru orientalnego Orient Express z Warszawy.

Co dobrze jest wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Najważniejszym czynnikiem, który zdefiniował kuchnię wietnamską jest przede wszystkim położenie geograficzne rejonu, z którego pochodzi. Wietnam położony jest w niedalekiej odległości od linii brzegu i rzek, dzięki czemu obfituje w wiele ryb i owoców morza. Na żyznych glebach uprawia się przede wszystkim ryż i warzywa, które stanowią bazę dań wietnamskich. Bardzo popularna jest mięso wołowe, pieprz i inne przyprawy, które można znaleźć w większości dań. W daniach nie brakuje również jajek czy makaronu. Kuchnia z Wietnamu uchodzi za najzdrowszą azjatycką dietę – pod tym względem plasuje czołowe miejsce również na świecie. Dla potraw wietnamskich typowy jest sposób jedzenia – konieczne są do tego pałeczki.

Jakie smaki przeważają w daniach wietnamskich?

W kuchni wietnamskiej wyróżniają się dwa główne smaki – słony, który pochodzi od ryb i chętnie wykorzystywanego sosu sojowego, a także słodki, gdyż Wietnamczycy słyną z zamiłowania do cukru i słodkiego mleka kokosowego. Większość przepisów wietnamskich jest wyjątkowo prosta. Najchętniej spożywane są zupy na bazie aromatycznego i rozgrzewającego bulionu. W potrawach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc także ostry, gorzki oraz umami. Dania są bardzo różnorodne i stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Jakie są najpopularniejsze wietnamskie potrawy?

Do najpopularniejszych dań wietnamskich trzeba zaliczyć zupę Pho. Jej podstawą jest mięsny bulion oraz makaron i dodatki. Zupa korzystnie wpływa na zdrowie i wyróżnia się dobrym smakiem. W restauracja serwowany jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i bulionu. W barze można zjeść też wyśmienite sajgonki – roladki z mięsem i warzywami owinięte w papier ryżowy smażone w oleju. Często wybieranym, nieskomplikowanym daniem jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby wzbogacone o przyprawy oraz koper. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki z warzywami i mięsem.